miercuri, 23 noiembrie 2011

Unitate de cuget și simțire: românii din Basarabia şi Ucraina…

În perioada 9-14 noiembrie 2011, cadre didactice din județul Neamț, prof. Gina Orzan, prof. Roxana Gorduza- Burduja, prof. Adriana Popovici (Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu”), Pro. Mihaela Tanovici, Ionuț Ciocoiu, Ovidiu Albert (Colegiul Național ”Roman-Vodă”) au participat la lucrările celei de-a XIII-a ediţii a Simpozionului Internaţional “Românii din afara graniţelor ţării. România-Moldova-Ucraina. Împreună spre Europa”. Simpozionul a cuprins prezentarea unor comunicări ştiinţifice în cadrul celor trei secţiuni (I. Istorie, cultură şi civilizaţie românească, II. Limbă şi literatură română, III. Religie şi spiritualitate), lansări de carte, întâlniri cu membrii ai comunităţilor româneşti din Basarabia şi Ucraina, vizita la Consulatul României din Odesa, spectacole folclorice etc., urmându-se  traseul Iaşi-Cahul- Odesa- Cetatea Albă- Ismail. Întreaga acţiune a fost organizată de Despărţământul ASTRA “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi.
Deschiderea lucrărilor Simpozionului a avut loc joi, 10 noiembrie 2011, la Muzeul Unirii din Iaşi. Au fost adresate cuvinte de salut participanţilor, din partea Guvernului României- Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, din partea conducerii Asociaţiunii ASTRA precum şi din partea delegaţiilor ASTRA din România şi din Republica Moldova. Lucrarile au continuat cu prezentarea comunicărilor ştiinţifice susţinute de invitaţi (profesori, istorici, ziarişti din Iaşi, Bucureşti, Chişinău, Ploieşti, Botoşani, Vaslui, Sf. Gheorghe, Cluj-Napoca,  Fălticeni, Piatra-Neamţ), şi s-au încheiat cu un recital susţinut de mezzosoprana Laura Magdalena Scripcaru, de la Opera Naţională din Iaşi.
La Cahul, lucrările s-au desfăşurat vineri, 11 noiembrie 2011, la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu”, participanţii fiind întâmpinaţi aici cu pâine şi sare. Istorici basarabeni şi români au prezentat comunicările lor, au avut loc dezbateri interesante şi au fost oferite diplome participanilor la Simpozion. În ziua următoare, la Odesa, au fost depuse flori la bustul lui Mihai Eminescu iar, la Consulatul României, a avut loc o întâlnire cu reprezentantul diplomatic al ţării noastre. Ziua s-a încheiat cu un tur de oraş. 

Pe data de 13 noiembrie, participanţii la Simpozion au vizitat Cetatea Albă şi s-au întâlnit, la Ismail, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti. Grupul de copii Dor basarabean, din satul Utkonosovka (raionul Ismail), a susţinut un spectacol folcloric deosebit.
Delegaţia din Piatra-Neamţ care a luat parte la Simpozionul Internaţional “Românii din afara graniţelor ţării. România-Moldova-Ucraina. Împreună spre Europa”, formată din prof. Gina Orzan, prof. Roxana Gorduza- Burduja şi prof. Adriana Popovici au prezentat comunicări, apreciate de participanţi, în cadrul secţiunilor Istorie, cultură şi civilizaţie românească şi  Limbă şi literatură română, ce vor fi publicate, alături de celelalte comunicări, într-un volum. De asemenea, au fost stabilite contacte cu participanţii de la Universităţile de Stat din Chişinău şi Cahul, cu astrişti din Basarabia şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ismail, avându-se în vedere viitoare colaborări între Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” şi instituţii culturale şi de învăţământ din Republica Moldova şi Ucraina. Revista Anotimpuri a ajuns şi pe acele meleaguri, bucurând sufletele de români aflaţi departe de România.
Simpozionul a avut şi un caracter aniversar, anul acesta împlinindu-se 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru literatura română şi cultura poporului român (ASTRA), care a fost fondată la 1861, în Sibiu, din iniţiativa a 176 de cărturari transilvăneni, în frunte cu episcopul Andrei Şaguna, Timotei Cipariu, George Bariţiu, Ilie Mãcelariu, Axente Sever ş.a.
Acum, la începutul secolului al XXI-lea, ASTRA se dovedeşte a fi una din cele mai alese şi mai durabile întreprinderi culturale din istoria naţiunii noastre, având contribuţii însemnate la afirmarea şi recunoaşterea valorilor naţionale. Despărţământul ASTRA “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, înfiinţat în 1994, este unul dintre cele mai active şi mai importante despărţăminte astriste, fapt demonstrat nu doar de gama variată de manifestări şi activităţi, ci şi de aprecierile unanime pe care le-a primit, din partea a numeroase personalităţi din ţară şi din afara României. Acesta desfăşoară acţiuni de popularizare şi de răspândire a culturii naţionale în România şi în cadrul comunităţilor de români din jurul României, acţiuni de înalt nivel ştiinţific şi academic (Simpozioanele Astrei, Conferinţele Astrei, Întâlnirile Astrei), editează publicaţiile Despărţământului (Revista română, Chronos. Revistă de istorie, Constelaţii ieşene), acordă burse şi susţinere financiar-materială pentru studenţi şi elevi de origine română, din afara României, ce studiază în Iaşi. În cadrul despărţământului ieşean activează aproximativ 15 cercuri ştiinţifice pentru elevi, studenţi şi profesori. Doamna Areta Moşu este preşedinte al Despărţământului ASTRA “Mihail Kogălniceanu” Iaşi şi vicepreşedinte al Astrei naţionale.
Sperăm că, într-un viitor apropiat, va exista  un cerc al Astrei şi la Piatra-Neamţ și Roman!

                                                                                                       prof. Gina Orzan